ביזוריות
בהמשך למיקוד מאמץ רב שנים בקידום חשיבה, תכנון ותשתית יישומית לביזוריות מיטבית ואזוריות תפקודית (ממשלה/ שלטון מקומי) - להלן תוצרים בתחום ביזור סמכויות אשר נכתבו בהשראת המסגרת הקונספטואלית הישראלית של המכון למחשבה ישראלית וביוזמת מלגת המחקר היישומי ע״ש ד״ר יוסי בכר מטעם ג׳וינט אלכא.
ניירות העמדה, הפתוחים לשימוש הציבור, ישמשו כתשתית חשובה להמשך פיתוח המחשבה והרפורמה הנדרשת לקידום ביזוריות מיטבית מהשלטון המרכזי למקומי תוך קידום רובד שלטוני אזורי תפקודי חדש בישראל.
תודה לג׳וינט אלכא ולמכון למחשבה ישראלית על האפשרות לקדם במלוא המרץ שינויים מבניים הכרחיים להיותה של ישראל מדינה דמוקרטית ליברלית ומתפקדת.
מר מרדכי כהן
ביזור סמכויות מהממשל המרכזי לממשל המקומי
נייר עמדה זה בוחן את סוגיית העברת הסמכויות מהממשל המרכזי לדרגים מקומיים, נושא מרכזי במדינות רבות בעולם. המסמך מציג את היתרונות והאתגרים של ביזור, מנתח מנגנונים ליחסים בין דרגי הממשל, ומציע תובנות ממקרי בוחן באירופה. מטרתו לספק מסגרת לדיון על אפשרויות הביזור בישראל, תוך התמקדות בשיפור יעילות הממשל ואיכות השירותים לאזרחים.
1
מ״מבצעת״ ל״מאפשרת״ - תפקיד המדינה להבטחת ביזור אפקטיבי ומכליל
נייר עמדה זה מציע מודל הפעלה יישומי לביזור סמכויות מהשלטון המרכזי לשלטון המקומי בישראל. המסמך מתמקד בפיתוח דפוסי פעולה וכלים חדשים, תוך התחשבות באתגרי הביצוע, השונות בין הרשויות המקומיות, וחשיבות צמצום פערים חברתיים-כלכליים. מטרתו לספק מסגרת מעשית ליישום מדיניות הביזור באופן הדרגתי ואפקטיבי, לטובת שיפור השירותים לאזרחי ישראל.
2
ביזור הבריאות בישראל
נייר עמדה זה בוחן את אפשרויות הביזור במערכת הבריאות הישראלית. למרות האתגרים בביזור מלא, המסמך מזהה שני תחומים מבטיחים לפיילוט אזוריות בבריאות: זיקנה מיטבית ובריאות התלמיד. הנייר מציע רציונל, תמיכה מעשית, ויתרונות לשלטון המקומי בכל תחום, תוך הדגשת הפוטנציאל לשיפור שירותי הבריאות באמצעות שיתוף פעולה בין השלטון המרכזי והמקומי.
3
מתכננים ביזור - מפת דרכים לביזור בישראל
נייר עמדה זה מציע מתווה ליישום מיטבי של תהליכי ביזור סמכויות מהשלטון המרכזי לשלטון המקומי בישראל. המסמך מתבסס על החלטת ממשלה 675 ועל ניסיון בינלאומי, ומדגיש את חשיבות התכנון המעמיק והסדור. הוא בוחן הזדמנויות וסיכונים בתהליך הביזור, תוך התייחסות להשפעתו על יעילות המערכת הציבורית, חיזוק הדמוקרטיה המקומית ופיתוח אזורי. הנייר גם מעלה שאלות מהותיות לגבי מקומו של השלטון המקומי במבנה השלטוני הכולל.
4
מודלים אפשריים להגמשת מערכת היחסים בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי
נייר עמדה זה בוחן מודלים מישראל ומהעולם ליצירת גמישות פעולה ברשויות המקומיות. המחקר מציג חמישה מקרי בוחן ממדינות ה-OECD, המדגימים סוגים שונים של יחסים בין הממשל המרכזי והמקומי. מטרת המסמך היא לקדם תהליך הדרגתי לחיזוק השלטון המקומי בישראל, תוך התאמת מענים לצורכי האזרחים. הנייר מדגיש את חשיבות בניית מנגנוני היוועצות ותקשורת בין משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, כבסיס לשיפור האמון ויעילות השירות הציבורי.
5
אופן יישום ביזור סמכויות בתחום הרווחה סקירת ידע עולמית
נייר עמדה זה מנתח תהליכי ביזור סמכויות רווחה בחמש מדינות: הולנד, אנגליה, דנמרק, בלגיה ואיטליה. המחקר בוחן את הרקע, התכנון והיישום של רפורמות הביזור, תוך התמקדות בתחומים כמו טיפול בנוער בסיכון, אנשים עם מוגבלות, אזרחים ותיקים, טיפול במשפחה והכשרות תעסוקה. הנייר מציג תובנות מרכזיות לגבי תכנון וביצוע תהליכי ביזור, כולל חשיבות ההדרגתיות, שיתוף הפעולה בין רמות הממשל, והצורך במנגנוני בקרה ואיכות. המסמך מספק תובנות חשובות למקבלי החלטות בישראל השוקלים רפורמות ביזור בתחום הרווחה.
6