דירוגה של ישראל במדעי הטבע בלבד: 12 מכלל מדינות העולם
מי מודד?
המחלקה לחינוך באוניברסיטת שנחאי.
מה נמדד?[1]
איכות של כ-1,000 אוניברסיטאות בעולם בתחום מדעי הטבע והחברה. המדד שהוגדר לישראל לצורך דוח זה הוא מספר האוניברסיטאות שדורגו בין מאה הראשונות במדד.
מגמה רב-שנתית:
בעשר השנים האחרונות מדורגות באופן קבוע 1–3 אוניברסיטאות ישראליות בין 100 המובילות בעולם. מצבה של ישראל במדד זה יציב למדי, והיא זוכה לדירוגים גבוהים (10–16) בעשר השנים האחרונות. מגודל המדינה והיקף אוכלוסייתה הם בעלי השפעה לטובה – רק שוויץ בת השוואה מבחינה זו לישראל, והיא מדורגת במקום ה-4. עצם העובדה שאוניברסיטאות ישראליות מדורגות בכל המדדים מעידה בפני עצמה על כך שעברו סף מסוים, כיוון שבדירוג שנחאי קריטריון התייחסות המדרגים הוא מספר מזערי של פרסומים לתקופה לפי תחום.
המדינות המובילות:
חמש המדינות המובילות במדד האבסולוטי ב-2023 הן ארצות-הברית, אנגליה, סין, אוסטרליה וגרמניה.
מתודולוגיה:[2]
קיימים מספר מדדים להערכת איכות האוניברסיטאות בעולם. בחרנו להתייחס למדד שנחאי למרות שהוא מקיף רק את מדעי הטבע והחברה ואינו מדרג אוניברסיטאות או מחלקות בתחום מדעי הרוח, מכיוון שהוא מתבסס על מידע קשיח ואינו משתמש כמעט בהערכות. המשקל ניתן לתוצרים – מאמרים אקדמיים בכתבי עת, מספר ציטוטים, פרסים והצטיינויות. יש מדדים אחרים המתייחסים גם לאיכות ההוראה ולממשק בין האקדמיה והמשק, אך אלה מבוססים במידה רבה יותר על סקרים ודיווחים מהאוניברסיטאות, והביקורת עליהם וההטיות בהם רבות יותר. ככלל, נכנסות למדד רק חלק קטן מהאוניברסיטאות העולמיות ו-500 הראשונות מתייחסות לכאחוז וחצי מתוך כ-30 אלף האוניברסיטאות בעולם.
1 /https://www.shanghairanking.com
https://www.shanghairanking.com/methodology/arwu/2022 2