דירוגה של ישראל: 5 מתוך 143[*]
מי מודד?
מדד האושר מחושב החל מן השנה הנוכחית (2024) על-ידי מכון מחקר באוניברסיטת אוקספורד, Wellbeing Research Centre. בשנים שבין 2012 ו-2023 הוא חושב על-ידי הארגון Sustainable Development Solutions Network המסונף לאו"ם.
מה נמדד?
מידת אושרם של אנשים והגורמים התורמים לאושרם, להערכתם. מדי שנה נוסף לדוח ממד ייחודי; בשנת 2024 ממד זה היה פערים בין-גיליים באושר.
מגמה רב-שנתית:
בשנים 2012–2017 דירוגה של ישראל היה 11, ולאחר מכך ירד למקומות 13–14. ב-2021 עלה הדירוג ל-9 וב-2022 ל-5. השנה ישראל נמצאת במקום ה-5, אך הדירוג מתבסס על ממוצע של 3 השנים האחרונות, ונתוני 2023 בלבד (נאספו בחלקם לאחר 7 באוקטובר) מורידים אותה למקום ה-19.
המדינות המובילות:
חמש המדינות הראשונות בדירוג השנה הן פינלנד, דנמרק, איסלנד, שבדיה וישראל.
מתודולוגיה:
המדד מתבסס על מחקרי דעת קהל של מכון גאלופ העולמי. הנסקרים נשאלים מהם המרכיבים שהם חשים שתורמים לאושרם, ובאיזו מידה מרכיבים אלה קיימים אצלם. המודל מתוקף סטטיסטית ויכול לשמש גם בשנים שלא מתבצע בהן סקר מלא, אבל בעיקר מנסה להראות איזה חלק מהדירוג מוסבר על-ידי המשתנים שבמודל. הנתונים העיקריים המשפיעים על האושר לפי מודל זה הם ההכנסה לנפש, תוחלת החיים, תמיכה חברתית, תפישת השחיתות, והחופש לבחור בהחלטות חיים. בצדם יש נתונים נוספים עם יכולת הסבר נמוכה יותר. כדי לנסות להתגבר על הטיות הנובעות מאירועים נקודתיים, שבדרך כלל משפיעים על תשובות מעבר לנדרש, המדד בדרך כלל מחושב כממוצע שנע על פני 3 שנים. המדד זוכה גם לביקורות רבות. לדוגמא, פינלנד, שנמצאת רוב השנים בראש רשימת המדינות המאושרות, היא גם שיאנית צריכת התרופות נוגדות הדיכאון לנפש. המדד מתבסס על מחקרי דעת קהל של מכון גאלופ העולמי. הנסקרים נשאלים מהם המרכיבים שהם חשים שתורמים לאושרם, ובאיזו מידה מרכיבים אלה קיימים אצלם. המודל מתוקף סטטיסטית ויכול לשמש גם בשנים שלא מתבצע בהן סקר מלא, אבל בעיקר מנסה להראות איזה חלק מהדירוג מוסבר על-ידי המשתנים שבמודל. הנתונים העיקריים המשפיעים על האושר לפי מודל זה הם ההכנסה לנפש, תוחלת החיים, תמיכה חברתית, תפישת השחיתות, והחופש לבחור בהחלטות חיים. בצדם יש נתונים נוספים עם יכולת הסבר נמוכה יותר. כדי לנסות להתגבר על הטיות הנובעות מאירועים נקודתיים, שבדרך כלל משפיעים על תשובות מעבר לנדרש, המדד בדרך כלל מחושב כממוצע שנע על פני 3 שנים. המדד זוכה גם לביקורות רבות. לדוגמא, פינלנד, שנמצאת רוב השנים בראש רשימת המדינות המאושרות, היא גם שיאנית צריכת התרופות נוגדות הדיכאון לנפש.
* בנתוני 2024, המשקפים נתונים משנת 2021, https://worldhappiness.report/ed/2024/