דירוגה של ישראל: 23 מתוך 64[*]
מי מודד?
המכון הבינלאומי לפיתוח ניהול (International Institute for Management IMD ,Development), אוניברסיטה שוויצרית למנהל עסקים.
מה נמדד?
כיצד מדינות יוצרות סביבה המעודדת ומקיימת תחרותיות של הגופים העסקיים בהן.
מגמה רב-שנתית:
דירוגה הכולל של ישראל נע בשנים האחרונות בין המקומות ה-17 וה-24. ב-2023, יתרונותיה של ישראל לפי מדד זה הם במצב הכלכלה המקומית (7), התשתית המדעית (6) והתשתית הטכנולוגית (10). חסרונותיה הבולטים הם ברמת המחירים (59), בסחר הבינלאומי (40), בחוקים העסקיים (37), במסגרת החברתית (36) ובתשתיות הבסיסיות (35).[1]
גוף זה מדרג מזה שבע שנים גם את התחרותיות הדיגיטלית – עד כמה מדינות מנצלות את המשאבים הדיגיטליים להגברת התחרותיות בהן. במדד זה דורגה ישראל ב-2023 במקום ה-13 מבין 64 מדינות. יש לציין כי תחום ה-AI עדיין לא שולב במדד זה, אך שילובו מתוכנן ל-2024.
המדינות המובילות:
ארבע המדינות המובילות במדד הן דנמרק, אירלנד, שוויץ וסינגפור. כל הארבע הן מדינות קטנות, המשכילות להשתמש בנגישותן למדינות אחרות, השותפות להן בפעילות ובמסחר, לצורך שיפור מצבן.
מתודולוגיה:[2]
המדד מתפרסם מזה 35 שנים, ומתייחס כיום ל-64 מדינות ב-4 אשכולות: ביצועי הכלכלה, יעילות פעילות הממשלה, יעילות המגזר העסקי ותשתיות. המדד מבוסס על 336 קריטריונים ב-20 תתי-נושאים. כשני שלישים מהקריטריונים מבוססים על מידע קשיח, והיתר על הערכה סובייקטיבית של מרכיבי תחרותיות כפי שמוערכים על-ידי מנהלים. חלק מהקריטריונים משמשים למידע ולרקע בלבד ואינם משוקללים במדד.
* בנתוני 2023, https://www.imd.org/centers/wcc/world-competitiveness-center/rankings/world-competitiveness-ranking
https://worldcompetitiveness.imd.org/countryprofile/overview/IL 1
2 https://imd.cld.bz/IMD-World-Competitiveness-Booklet-2023/38