עמיתי מחקר

שילובם של חוקרים בכירים עם חוקרים צעירים מבטיח תסיסה רעיונית וחדשנות.

עמיתים בכירים

פרופ' מוחמד ותד

עמית בכיר
mswattad1@gmail.com
פרופ׳ מוחמד ותד

פרופ' ותד, פרופסור מן המניין, הוא עמית בכיר במכון למחשבה ישראלית ומרכז את המחקרים על סוגיות חוקתיות – זהות מדינה ומקומם של האזרחים הערבים. 

פרופ' מוחמד ותד הוא דיקאן בית-הספר למשפטים במכללה האקדמית צפת, ובשנים 2016-2014 שימש פרופסור אורח בבית-הספר למשפטים ובמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת קליפורניה, קמפוס אירוויין, שבארצות-הברית. עיקר מחקריו עוסקים במשפט פלילי השוואתי ובינלאומי, משפט חוקתי השוואתי, משפט בינלאומי פומבי, דיני מלחמה, דיני עינויים, דיני טרור, יישוב סכסוכים, אתיקה מקצועית, בריאות ומשפט, ויחסי הגומלין בין המשפט לבין מדעי המדינה, במיוחד בנוגע לעצמאות הרשות השופטת, לעיקרון שלטון החוק וכן לסוגיות נוספות הנוגעות למיעוט הערבי בישראל. פרופ׳ ותד הוא זוכה פרס צלטנר היוקרתי לחוקר צעיר בתחום המשפט לשנת 2020, מטעם הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל-אביב, תנועת רוטרי וקרן צלטנר. בנוסף, הוא זוכה פרס החוקר הצעיר היוקרתי בתחום לימודי ישראל (בתחום המשפט) לשנת 2015, מטעם האגודה ללימודי ישראל. בשנים 2004-2003 התמחה פרופ' ותד בבית-המשפט העליון תחת פיקוחה של כבוד השופטת דליה דורנר. לצד עיסוקיו האקדמיים, פרופ' ותד עוסק בפעילות התנדבותית בקהילה ובחברה והוא זוכה אות פול האריס היוקרתית מטעם קרן רוטרי העולמי על עשייתו זו.

פרופ' יוסי זעירא

עמית בכיר

יוסף זעירא הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים. תחום עיסוקו הרחב הוא מקרו-כלכלה, ומחקריו עוסקים בצמיחה כלכלית, אי שוויון, אימוץ טכנולוגיות, אוטומציה, תהליכי למידה ואינפלציה. תרומתו הידועה ביותר היא מחקר פורץ דרך שהיה בין הראשונים שהצביעו על הקשר בין אי שוויון וצמיחה כלכלית. תחום מחקר נוסף שלו הוא כלכלת ישראל ובתחום זה הוא מתמקד בחקר המדיניות התקציבית.
מאז 2005 הוא חבר בקבוצת AIX, בה ישראלים ופלסטינים חוקרים יחד את ההיבטים הכלכליים של תהליך השלום. בשנת 2011 עמד בראש הצוות הכלכלי של יועצי המחאה החברתית. בשנת 2014 כהן בוועדת אללוף למלחמה בעוני. בשנת 2018 פרסם את הספר "כלכלת ישראל". בשנים 2016 – 2020 כיהן כנשיא האגודה הישראלית לכלכלה. מאז 2020 מכהן כיו"ר מכון מגיד.

מר מרדכי כהן

עמית בכיר
mordechaycohen69@gmail.com

מר מרדכי כהן משמש כעמית בכיר המרכז את המחקרים על היחסים בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי. נולד בחצור הגלילית. הוא בעל תואר ראשון ושני במחשבה מדינית מהאוניברסיטה העברית. בוגר בית הספר מנדל למנהיגות חינוכית. בין השנים 2001-20012 שימש כסמנכ״ל קרן רש״י. בשנת 2012 נבחר לשמש כראש מינהל השלטון המקומי במשרד הפנים, ובשנת 2016 מונה לתפקיד מנכ״ל משרד הפנים, יו״ר המועצה הארצית לתכנון ובניה ויו״ר הועדה לתשתיות לאומיות, תפקידים בהם שימש עד יוני 2021. במסגרת תפקידו קידם את התוכנית למשטר אזורי חדש המציעה לארגן את ישראל במסגרת של אזורים ומטרופולינים שיאגדו את כל הרשויות המקומיות.

פרופ' תמר הוסטובסקי ברנדס

עמיתה בכירה
tamar_brandes@yahoo.com

פרופ' תמר הוסטובסקי ברנדס היא עמיתה בכירה במכון למחשבה ישראלית, מרכזת המחקרים העוסקים במימשק בין מערכת המשפט למדינה. היא חברת סגל בכירה בפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו. נולדה וגדלה בירושלים, סיימה תואר ראשון במשפטים (בהצטיינות) באוניברסיטת תל אביב, ותואר שני (בהצטיינות) ושלישי בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת קולומביה (Columbia University) בניו יורק. לימדה בתואר השני ללימודים גלובליים באוניברסיטת ניו יורק (NYU) בשנים 2005-2007 שימשה כמרצה אורחת בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת קולומביה בשנת 2018. תחומי התמחותה הם משפט חוקתי ומשפט בינלאומי, והיא עוסקת בממשק בין השניים ובממשק בין משפט חוקתי לתיאוריה פוליטית. מאמריה פורסמו בכתבי עת בינלאומיים מובילים ואוזכרו בפסיקת בית המשפט העליון בישראל.

פרופ' אווה אילוז

עמיתה בכירה
eva.illouz@mail.huji.ac.il
פרופ׳ אווה אילוז

פרופ’ אווה אילוז היא עמיתה בכירה במכון למחשבה ישראלית, מרכזת המחקרים בחברה ומדינה. נולדה בפאס (מרוקו), גדלה בפריז וסיימה את הדוקטורט בבית הספר ללימודי תקשורת ותרבות באוניברסיטת פנסילבניה (University of Pennsylvania). כיום משמשת כעמיתה במכון לרציונליות באוניברסיטה העברית ועומדת בראש קתדרת רוז אייזק לסוציולוגיה. העניין המחקרי שלה כולל סוציולוגיה של תרבות, סוציולוגיה ורגשות, סוציולוגיה של הקפיטליזם, וההשפעה של הצרכנות ותקשורת ההמונים על דפוסים רגשיים. פרופ’ אילוז חיברה 13 ספרים על נושאים מגוונים הכוללים, אהבה רומנטית, אופרה ווינפרי, תרבות, קפיטליזם והזיקוק של התרבות הפסיכולוגית במאה ה-20, תעשיית האושר, וההשפעה של המודרניות על רגשות. בשנת 2018 זכתה בפרס א.מ.ת על ההישגים של חייה ובפרס לגיון הכבוד הצרפתי (Legion d’Honneur) על תרומתה לתרבות צרפת. מעבר לעבודתה המחקרית היא כותבת ללה-מונד, דר שפיגל, דה צייט והארץ על נושאים מגוונים מתרבות דרך פוליטיקה ועד לעניינים חברתיים.

פרופ׳ אבנר בן-זקן

ראש המכון
avnerbz@gmail.com
פרופ׳ אבנר בן-זקן

פרופ’ אבנר בן-זקן הוא ראש המכון, ומרכז המחקרים על מדע ישראלי, והיסטוריה ישראלית. פרופ’ בן-זקן הוא היסטוריון של המדע, העוסק בקישוריות של אנשים ואובייקטים מדעיים תוך שהם חוצים גבולות תרבותיים. חבר סגל בכיר בקריה האקדמית אונו. ב 2004- הוא השלים בהצטיינות יתרה את הדוקטורט מ- UCLA וזכה בפרס ריינגולד (Reingold) מטעם החברה להיסטוריה של המדע (HSS). בין השנים 2004-2008 נבחר לשמש כעמית בחברת העמיתים של אוניברסיטת הרווארד (Harvard Society of Fellows). פרופ’ בן-זקן פרסם שלושה ספרים ועשרות מאמרים המאופיינים במתודולוגיה היוצאת ממיקרו-היסטוריה וההולכת ומתרחבת בהתאמה לקווי המתאר של ההיסטוריה העולמית. הוא נולד וגדל בבאר-שבע.

עמיתים אורחים

ד"ר עינבל מימון בלאו

עמיתה אורחת
inbalblau@gmail.com
ד״ר עינבל בלאו מימון

ד"ר מימון בלאו נולדה וגדלה בחולון. היא חברת סגל בפקולטה למשפטים, הקריה האקדמית אונו. מימון בלאו היא עמיתת מחקר באוניברסיטת מישיגן לשעבר, עשתה פוסט דוקטורט באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת אלברטה בקנדה. תחום עיסוקה הרחב הוא משפט פרטי, דיני נזיקין ומשפט וחברה, ובפרט הטיפול המשפטי באסונות ואירועים רבי נפגעים ושיח זכויות. ד"ר מימון בלאו בוגרת שלושת תאריה (LLB ,LLM ,PhD) מהפקולטה למשפטים, באוניברסיטת תל אביב. משך שנים לימדה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב וזכתה בפרס הצטיינות רקטור בהוראה, וכן הצטיינות רקטור בהוראה "רשימת המאה". היא גם זכתה בפרס "דוקטורנטיות מעוררות השראה" בשנה"ל תשע"ו מטעם אוניברסיטת תל אביב. משך כעשור עבדה כעורכת דין בשוק הפרטי והציבורי, בין כך כעוזרת משפטית של כבוד השופט חאלד כבוב, במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב. מחקרה בנושא אירועים רבי נפגעים "אחרי המבול – מנגנוני פיצוי באירועים רבי נפגעים בישראל", פורסם בשנת 2021 כספר בהוצאה לאור האקדמית של מכון סאקר ונבו, הפקולטה למשפטים, האוניברסיטה העברית. מאמריה צוטטו ואוזכרו בפסקי דין של בית המשפט העליון ובתי המשפט המחוזיים בישראל.
ד"ר מימון בלאו היא עמיתת מחקר אורחת במכון ומרכזת את המחקר בנושא זכויות כלכליות.

ד"ר שגיא אלבז

ד"ר שגיא אלבז, מרצה בחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב,סיים את לימודי הפוסט דוקטורט שלו בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב ב-2016. עבודת הדוקטור של ד"ר אלבז זכתה בפרס הדוקטורט המצטיין לשנת 2013 מטעם האגודה הישראלית למדע המדינה. תחומי ההגות והמחקר העיקריים שלו הם ייצוג של אליטות וקבוצות מיעוט; דמוקרטיה, חילוניות ודת בחברה הישראלית; צנזורה עצמית, עיתונות שלום ותרבות הקונפליקט במדיה. ד"ר אלבז פרסם חמישה ספרי עיון במדע המדינה ותקשורת ועשרות מאמרים פובליציסטיים ואקדמיים בספרים ובכתבי עת בארץ ובעולם. ספרו האחרון (2023) "יציאת חירום – משבטיות לפדרציה: הדרך לריפוי החברה הישראלית" נכלל ברשימות רבי המכר של ספרי העיון בישראל. מחוץ לשדה האקדמי, ד"ר אלבז הוא יזם ופעיל אזרחי ופוליטי וכותב מאמרי דעה בעיתון "הארץ".

ד"ר עלא חיידר

עמית פוסט-דוקטורט בתכנון המרחב
השתתפות הציבור הערבי בישראל בתכנון המרחב

עלא חיידר הינו חוקר ומרצה למשפטים. עבודת הדוקטורט שלו הנה עבודה שבודקת את הקשר בין המשפט לבין הגיאוגרפיה. היא אושרה בסוף שנת 2017 בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, בהנחייתם של פרופ' סנדי קדר ופרופ' ראסם ח'מאיסי תחת הכותרת "אי צדק סביבתי בקרב האזרחים הערבים בישראל: מחצבות ויערות כמקרי מבחן". במסגרת לימודיו האקדמיים זכה ד"ר חיידר במספר תעודות הצטיינות בזכות הישגיו הלימודיים.  בנוסף, ד"ר חיידר עוסק בעריכת הדין ומתמחה בדיני ביטחון סוציאלי, בדיני עבודה ובמשפט המינהלי. ד"ר חיידר שימש בעבר יועץ משפטי ומנהל המרכז לצדק סביבתי באגודת הגליל (האגודה הערבית למחקר ושירותי בריאות (ע"ר) והוא ייצג את אגודת הגליל במספר תיקים ונושאים הקשורים בנושא הצדק הסביבתי והמרחב, כמו גם הוא פירסם מאמרים בתחום זה. ד"ר חיידר הינו מרצה מן החוץ במספר פקולטות למשפטים בארץ. 

עמיתים זוטרים

גונן אילן

עמית זוטר

גונן אילן הוא עמית זוטר במכון למחשבה ישראלית, מרכז את המחקר על נוקשות חוקתית. כיום, הוא דוקטורנט למשפטים באוניברסיטת בר אילן, תחת הנחייתו של פרופ' איתי בר-סימן-טוב. מחקרו של גונן מתמקד בניתוח אמפירי של קצב הליך החקיקה והיקף הדיון הפרלמנטרי, קוורום ומגבלות זמן בתהליך החקיקה. תחומי המחקר המרכזיים שלו הם: תורת החקיקה, דיני החקיקה, המשפט החוקתי והמשפט הציבורי.
גונן הוא בעל תואר ראשון. B & LL.M (בהצטיינות) מאוניברסיטת רייכמן. במסגרת עבודת התזה שלו התעמק בתופעת קואליציית טרום-בחירות(PEC) בישראל, במבנה המשפטי והחוקתי המאפשר את היווצרותן ופירוקן של PEC, לפני, תוך כדי ולאחר ההתמודדות לכנסת ישראל.
כמו כן, גונן הוא עו"ד וחבר בלשכת עורכי הדין בישראל וסיים את התמחותו המשפטית ברשות לניירות ערך

המכון למחשבה ישראלית מזמינכם להיות מחברי המכון ולהירשם לניוזלטר שלנו!

בתור חברי המכון תקבלו, מיילים על תכני המכון, הזמנות להרצאות, ותוכלו לנהל תקשורת בין-אישית איתנו ולשאול כל שאלה שעולה ברוחכם. כמו כן, תכנים אקסלוסיביים שרק חברים מקבלים

בואו לחשוב יחד איתנו...